Mnóstwo mówi się o dobroczynnym działaniu śniadań. Trzeba zaznaczyć, że nie są to opinie bezpodstawne. Śniadanie wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie w wielu aspektach, dlatego warto zacząć jeść śniadanie codziennie, a nie tylko „od święta”. Pewne grono osób posiada wymówki, w których tłumaczy się, że przygotowanie pożywnego rannego posiłku zajmuje dużo czasu. Obalimy tę teorię.

Nie zapominajmy o śniadaniach!

Śniadanie powinniśmy dostosować zarówno do naszej diety, jak i preferencji, a także do możliwości czasowych. Może być ono mniejsze, lub większe, jednak nigdy nie powinniśmy zapominać o nim całkowicie. Śniadanie wpływa pozytywnie na nasz organizm: rozbudza nasz żołądek, przygotowuje do pracy oraz daje siłę, wystarczającą na zaspokojenie naszych potrzeb w pierwszej połowie dnia.

Produkty, na które składa się nasz posiłek również mają ogromne znaczenie. Jeśli włączymy do naszej diety produkty pełnoziarniste, orzechy oraz owoce możemy być pewni, że dostarczymy naszemu organizmowi sporą dawkę „paliwa napędowego”.Dementujemy opinię, że kawa to również śniadanie. Nie, tak nie jest. Poranny posiłek to przede wszystkim potrawa, lub produkt, która będzie w stanie pobudzić nas do działania w zdrowy sposób, stopniowo uwalniając wartości energetyczne.

Kofeina zawarta w kawie, zaaplikowana „na głodniaka” działa w zbyt brutalny sposób, negatywnie oddziałując na błonę śluzową żołądka oraz jelit. Kolejnym mitem wartym obalenia jest teza, iż przepis na dobre szybkie sniadanie nie istnieje, a jedyne, na co mogą sobie pozwolić osoby zapracowane to płatki z mlekiem. Otóż znowu błąd: jest mnóstwo pomysłów na to, aby zdrowe śniadanie było wykonane szybko i prosto, a jednocześnie zachwycało apetycznym wyglądem.

Twórzmy, jedzmy i cieszmy się wszyscy!

To, jak zrobić pyszne śniadanie wbrew pozorom nie należy do rzeczy trudnych. Wystarczy jedynie nieco chęci i kreatywności. Nie musimy się również ograniczać jedynie do kanapek. Nasz poranny posiłek możemy przygotować w mniej niż 30 minut. Pyszną propozycją na to co przygotować na śniadanie są jajka pod różną postacią. Zawierają one dużo białka, oraz witaminy B12. Możemy przygotować z nich omlet lub jajecznicę z ulubionymi dodatkami, jednak o wiele zdrowszą wersją jest gotowane jajko w sałatce z dodatkiem kurczaka na parze, sera i groszku.

Alternatywą może być również pasta jajeczna z makrelą. Zarówno sałatkę, jak i pastę możemy przygotować w większej ilości dnia poprzedniego, a majonez zastąpić gęstym jogurtem, np. greckim. Inną opcją są jajka zapiekane w bułce, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i sera feta. Spełniają one wymogi smacznego i zdrowego śniadania.Jeżeli lubimy rozpieszczać nasze kubki smakowe, i od czasu do czasu lubimy zjeść słodkie, wykwintne śniadanie przepisy, które znajdziemy również mogą okazać się nietrudne. Możemy przygotować cynamonowe „zawijańce” lub muffiny bananowe z masłem orzechowym.

Jest to idealne rozwiązanie również dla osób na diecie bezglutenowej. Przepisy te, rzeczywiście nie zajmują więcej niż pół godziny, jednak czasami zdarza się, że czas ogranicza nas do tego stopnia, że nie jesteśmy w stanie przygotować takiego śniadania, na jakim by nam w danej chwili zależało. Mimo to, aby nie rezygnować z niego całkowicie, warto zmieszać w blenderze kilka dostępnych nam owoców, lub warzyw z wodą i tak przygotowane smothie wypić nawet w drodze do pracy, czy szkoły. Można pokusić się również o dorzucenie do blendera kilku ziaren słonecznika, dyni, płatków owsianych lub siemienia lnianego.

Podsumowanie

Istnieje wiele pomysłów na zdrowe śniadanie, które będzie w stanie zaspokoić nie tylko nasz żołądek, ale i usatysfakcjonować nas samych. Jedyne co trzeba zrobić, to zainspirować się przepisami wspaniałych kucharzy- zarówno tych doświadczonych, jaki amatorów. Będziemy w stanie złowić niesamowite perełki, które z dumą będziemy mogli podać również bliskim. A kto wie, może sami zechcemy się wykazać?

Zostaw komentarz