Roślinom zawdzięczamy wiele. Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo ich nie doceniają. Spożywamy oczywiście owoce i warzywa, ale niestety często, jako dodatek do mięsnych, tłustych potraw. Ograniczamy się jedynie do tego, co znane, sprawdzone i ogólnodostępne. A co jeśli istnieje pewna niepozorna roślinka, która mimo swoich wiotkich kształtów odważnie podbija świat?
Niepozorna kruszynka: czarnuszka
Zarówno jej wygląd, jak i nazwa nie świadczą o tym, że nasza dzisiejsza bohaterka wybije się na szczyt. Jest to zwyczajny, „szary” kwiatek egzystujący pośród zielonej społeczności. Czarnuszka prowadziła spokojne życie na terenach Śródziemnomorskich: od czasu do czasu zapraszano ją na pyszne posiłki do okolicznych mieszkańców, a regionalni zielarze często korzystali z jej porad. Wszystko zmieniło się w dniu kiedy użytkownicy tureckich szlaków handlowych nie zdecydowali się na przedstawienie jej światu. Czarnuszka stała się gwiazdą: celebrytką, na której wszystkim zależało.
Stała się sławna i rozchwytywana, a jej dobra passa trwa aż po dziś dzień. Tak mogłaby brzmieć historia, którą opowiedzielibyśmy naszym pociechom, gdyby spytały o roślinę, którą tak często widują w swoich potrawach. Jednak czy my, rodzice, wiemy coś ponadto? Czy może nasze informacje na temat tego co jemy ograniczają się jedynie do zdania: „bo w telewizji śniadaniowej mówili, że to zdrowe”? Jeśli odpowiedzieliśmy twierdząco na to pytanie powinniśmy szybko nadrobić swoje zaległości. Możliwe, że mamy ogólne pojęcie na temat tego czym jest czarnuszka na co ją stosować i w jakiej postaci występuje, ale istnieje również spore prawdopodobieństwo tego, że kilka rzeczy nam umknęło.
Niezłe ziółko!
Czarnuszka jest wyjątkowa, z tego powodu odnalazła się m.in. na polskich stołach. Jej nasiona mają specyficzny smak: przemawia przez nie wyraźna, korzenna nuta z krótką nutą przenikliwej ostrości. Jest on szczególnie dobrze odczuwalny w towarzystwie wytrawnych przedstawicieli naszego jadłospisu np. tłustych mięs, serów, pieczywa czy kapusty kiszonej, ale równie wspaniale podkreśla słodkie specjały. Dla pełnoletnich pasjonatów wyrafinowanych trunków dostępne są również likiery z ich dodatkiem. Chociaż wszystko od nasionka wzięło swój początek, to właśnie olej z czarnuszki jest tym, po co sięgamy najczęściej.
Jest on o wiele wygodniejszy w użytkowaniu mimo, że nie podlegają zmianom ani smak, ani korzyści, jakie niesie za sobą czarnuszka właściwości jej bowiem zostają nienaruszone podczas obróbki. Postać oleju daje nam także większe możliwości. Nie musimy ograniczać się już tylko do korzystania z nasion i liści, jako przyprawy- płynna postać czarnuszki może otulać składniki naszej sałatki, stworzyć delikatną kompozycję z zapieczonym kurczakiem, a także zgrać się idealnie z pozostałymi elementami we wszelkiego rodzaju pastach kanapkowych.
Z czarnuszką w zdrowiu i chorobie
Po czarnuszkę sięga się tak chętnie nie tylko w kuchennym królestwie, ale również poza jego granicami. Oprócz wspaniałego smaku ma ona do zaoferowania wiele walorów zdrowotnych, a jak wiadomo, zdrowemu ciału bardzo blisko do dobrego wyglądu. Regeneracyjnym działaniem czarnuszki powinny zainteresować się osoby zmagające się z cukrzycą: zawarte w niej ekstrakty tymochinonu (olej nienasycony) i kwercetyny obniżają poziom glukozy i stabilizują wzrost insuliny. Stosując olej z czarnuszki jesteśmy w stanie zadbać o układ pokarmowy: ustępują dolegliwości związane z nieżytem żołądka czy refluksem. Olej czarnuszkowy jest w stanie uspokoić lub nawet przerwać choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy.
Ta niepozorna ciecz, to w rzeczywistości niezłe ziółko. Czarnuszka odważyła się przeciwstawić chorobie nękającej masy. Ekstrakty olejne zawarte w ziarnach wpływają na komórki nowotworowe niwelując m.in. zmiany wątrobowe, płucne czy podskórne w przypadku włókniakomięsaka. Olej z czarnuszki na skórę stosowany jest już od dawien dawna: zauważono, że nie tylko ogranicza on rozprzestrzenianie się zmian skórnych, ale i stopniowo neutralizuje ich rozwój, aż w końcu ostatecznie eliminuje modyfikacje zdrowotne (np. egzema, trądzik, łupież). Kosmetyka wykorzystuje działanie czarnuszki również w inny sposób: jako dodatek kremów i serum zapewnia suchej skórze twarzy odpowiedni stopień nawilżenia, a w przypadku cery tłustej przeciwdziała nadmiernemu wydzielaniu sebum.
Podsumowanie
W polskim klimacie, nawet w naszych przydomowych ogródkach z powodzeniem wzejdzie zdrowa i dorodna czarnuszka gdzie kupić natomiast jej owoce w przypadku, gdy nie możemy sobie pozwolić na prywatną hodowlę? Zarówno olej, jak i nasiona są na tyle rozsławionym produktem, że nie ma problemu z ich zakupem. Olej i nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, a czasami też w aptekach. Najwygodniejszą formą zakupów są natomiast sklepy internetowe. Ważne jest, aby podczas dokonywania wyboru kierować się tym, czy olej jest nierafinowany i tłoczony na zimno.
0 komentarzy